^ Do góry

Stowarzyszenie wędkarskie

Adam Borowicz – gwiazda programu kulinarnego TVP 2 odwiedził Stowarzyszenie Wędkarskie „Kaniowski Karp królewski”

IMG 0954IMG 0955IMG 0957 2Znacie Adama Borowicza? Nie? To będzie okazja poznać go bliżej, ponieważ jeden z odcinków popularnego programu „To je Borowicz” kręcony był w Kaniowie, a „bohaterem” był oczywiście kaniowski karp królewski. Obecnie realizowana seria nosi tytuł „Co je Borowicz na Śląsku?”
Adam Borowicz - Ślązak z krwi kości. Uwielbia odkrywać ciekawe miejsca i nowe smaki. Rozgłos zdobył dzięki internetowej serii „Jestem Borowicz”. Zarabiał wtedy jeszcze na chleb jako budowlaniec, ale gotowanie od lat było jego wielką pasją. Kulinarnego bakcyla złapał w dzieciństwie, a pierwszą nauczycielką tej trudnej sztuki była babcia.  
Medialny potencjał Adama szybko dostrzeżono w Telewizji Polskiej. Wielokrotnie gościł w popularnym paśmie „Pytanie na śniadanie”. Natomiast od trzech sezonów prowadzi niezwykle popularny program „To je Borowicz. Podróże ze smakiem”, w którym zabiera widzów w różne zakątki świata. Program emitowany jest w TVP2, na regionalnych antenach TVP3 oraz na kanałach TVP HD, TVP Rozrywka i TVP ABC.
Adam Borowicz jest dwukrotnym laureatem „Osobowości Roku”, przyznawanej przez Czytelników „Dziennika Zachodniego” - największej i najpopularniejszej gazety na Śląsku. Został doceniony w kategorii „Kultura” za promowanie śląskiej gwary.
Co Je Borowicz na Śląsku?
Już niebawem nowy program w Telewizji Kuchnia+, we współpracy ze ŚLĄSKĄ ORGANIZACJĄ TURYSTYCZNĄ oraz Urzędem Marszałkowskim Województwa Śląskiego.
Poznacie:


*Śląskie
*Śląskie Smaki - tradycyjne przepisy i nie tylko
*Produkty lokalne Śląskiego https://bit.ly/37VmexS
*Restauracje Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki https://bit.ly/35qvMzo
Adam Borowicz tym razem zostaje w domu. Chce oddać należyty hołd kuchni, która go wychowała i sprawiła, że kulinaria są pasją jego życia. Wyrusza w podróż, która pokaże śląski region z każdej strony. Zagłębi się w mrok kopalni, poczuje wiejską tradycję i puls nowoczesnego miasta, odwiedzi zakazane śląskie dzielnice i najpiękniejsze atrakcje. Skorzysta z darów lasów, rzek i gór, aby przygotować najlepsze dania śląskiej kuchni. I właśnie dary lasów i wód skłoniły go do przyjazdu do naszej gminy. Adam Borowicz własnoręcznie złowił karpia w jednym z akwenów Stowarzyszenia Wędkarskiego „Kaniowski Karp królewski”, a mnie przypadła w udziale pomoc w postaci podebrania Panu Adamowi jego zdobyczy.
Prosimy śledzić informacje na naszej stronie, kiedy będzie zbliżać się data emisji poinformujemy o tym Państwa.